Як вибрати кухонний комбайн?


Кухонна техніка займає в нашому будинку особливе місце. Вона полегшує життя господині і допомагає їй готувати страви, які без допомоги розумних механізмів зробити буває неможливо. Найчастіше їжа, приготована з використанням новітніх кухонних технологій і автоматичних приладів виявляється і смачніше, і набагато корисніше традиційних страв.

Кухонні автомати
1150.jpg
Сьогодні на прилавках є широкий вибір спеціальних пристосувань, істотно полегшують і прискорюють виконання кулінарних операцій. Це — і соковижималки, і м’ясорубки, і міксери, і овочерізки, і всілякі інші прилади, призначені для змішування, нарізки, збивання окремих компонентів і продуктів. Крім того, існують пристрої комплексні, які вміють виконувати відразу кілька різних функцій. Найвідомішим в ряду таких приладів є мультифункціональний кухонний комбайн. Ці агрегати бувають самими різними, вони розрізняються по набору виконуваних операцій, потужності мотора, обсягами оброблюваних продуктів. Строго кажучи, комбайн для кухні — це електропобутової прилад, в якому є один моторний блок (процесор) з панеллю управління, одна або дві робочих чаші (контейнера) і комплект різноманітних насадок — ножів, веничков, терок, блендерів і т. п. Саме їх набір і визначає функції, що їх кухонним агрегатом. Деякі моделі обладнуються спеціальним рідкокристалічним екраном, куди виводяться всілякі корисні поради по догляду за кухонною технікою та її використання. Це можуть бути рецепти, рекомендації з вибору конкретної насадки або швидкості роботи.http://vseprava.com.ua/category/sobitiya/

Якщо Ви вирішили, що пора закінчити готувати їжу по-старому і закликати на допомогу техніку, значить пора вирушати в магазин побутової техніки для того, щоб купити кухонний комбайн. Перш, ніж прийняти рішення про покупку, необхідно визначитися, які параметри і характеристики потрібно вибирати, і в якому випадку Ваше придбання може стати на кухні дійсно корисним і потрібним приладом.

Питання потужності

У будь-якому приладі, і кухонний комбайн — не виняток, один з важливих параметрів — потужність мотора. Саме вона визначає, яке кількість продуктів і з якою швидкістю зуміє обробити та чи інша кухонна техніка. У більшості побутових кухонних приладів, в залежності від максимальної потужності, передбачається від двох до шести різних швидкісних режимів. Високі швидкості, як правило, використовуються для подрібнення або збивання продуктів, а більш низькошвидкісні режими застосовуються для змішування інгредієнтів. Ряд виробників пропонують кухонні комбайни з додатковими імпульсними робочими режимами. Для їх включення є спеціальна кнопка, сила натискання на яку регулює швидкість руху ножів, або частоту обертання спеціальних насадок.

При покупці мультимодових кухонного агрегату є одна дуже важлива деталь, про яку потрібно обов’язково пам’ятати. Працювати господині буде комфортно лише в тому випадку, коли потужність процесора про об’єм чаші ідеально один одному відповідають. Якщо мотор слабенький, він не впорається з надто великою кількістю продуктів. Якщо дрібнувата посуд, то Вам доведеться дуже часто переривати готування для того, щоб її спустошити, або витирати бризки тіста з навколишніх стін.

Вибираючи потужність мотора, упевніться, що вона відповідає робочому об’єму чаші, причому обидва ці параметра повинні співвідноситися з загальними кількостями продукту, що переробляється за один прийом. У тому, що стосується співвідношення обсягу чаші і потужності мотора, фахівці рекомендують купувати кухонну техніку з такими співвідношеннями: 300 ватний мотор ідеальний для чаші об’ємом 1.5 літра, для процесора потужністю 400 Вт оптимальний розмір чаші становить 2 літри, а 3-х літрова чаша підійде для більш потужного двигуна — 700 Вт і вище.

Потужність визначить також і ті функції, які комбайн зуміє виконувати. Так, наприклад, випускаються досить слабкі процесори потужністю 150 Вт. Все, на що вони здатні — подрібнити невелику кількість м’яких або попередньо відварених овочів. Наступний стандартний варіант потужності мотора — 350 Вт, цього достатньо для роботи з великими обсягами фруктів і овочів, які в цьому випадку можуть бути трохи більш твердими. З такою ж силою двигуна працюють соковижималки для цитрусових. Але універсальна соковижималка, здатна впоратися з твердими сирими овочами та фруктами — яблуками, морквою, айвою — потребують 500 Вт. Точно такі ж вимоги пред’являє до процесора і хороша м’ясорубка. Ще краще, якщо кухонний комбайн з м’ясорубкою обладнаний двигуном потужністю не менше 700 Вт Купуючи потужні пристрої, упевніться, що у них є можливість змінювати швидкість роботи. Далеко не для всіх кухонних операцій Вам потрібно максимальна потужність.

Визначаємося з цілями
1152.jpg
Знаючи основні дані про потужності і робочих об’ємах майбутньої покупки, пора приступити до підбору насадок. Для того, щоб цей вибір не привів би до зайвої витрати грошей, необхідно усвідомити, для яких саме цілей Вам потрібна кухонний комбайн. Можливо, єдиною операцією, яку Ви виконуєте на кухні більш-менш регулярно, є нарізка овочів або фруктів для салату або супу. У цьому випадку, цілком реально обійтися максимально простий і цілком бюджетної моделлю, що має невелику потужність і обладнану різними тертками, призначеними для великої або дрібної нарізки продуктів. Такі компактні і недорогі агрегати дуже зручні у використанні, вони легко розбираються, їх досить просто мити, і для них завжди знайдеться місце навіть на мініатюрній кухні.

Якщо ж Вам доводитися готувати на велику сім’ю, особливо, якщо в ній є маленькі діти, або Ви — майстриня домашніх солінь-варений, то Вам зовсім виразно потрібно зовсім інший варіант кухонного електропомощніка. Тут потрібно багатофункціональне пристосування, здатне значно скоротити час і зусилля, що витрачаються на переробку продуктів. Сучасні комбайни здатні поєднувати досить багато різноманітних операцій. Цілком можливо, що Вам буде потрібно пристрій для замісу тіста, багатошвідкісний міксер для змішування коктейлів, збивання білків та вершків. Зовсім не зайвим доповненням кухонного арсеналу в сім’ях з дітьми може виявитися потужна універсальна соковижималка з особливим пресом для ягід, а також окрема спеціальна соковижималка для цитрусових — апельсинів, грейпфрутів, лимонів. Процес приготування супів і салатів істотно полегшить овощерезка, красивий гарнір приготує фігурний ніж для картоплі, під якого виходять рівненькі брусочки для смаження у фритюрі. І, звичайно, Всі, хто хоч раз готував фарш для котлет, голубців або домашньої ковбаси, гідно оцінить зручність електром’ясорубки.

Які ще бувають насадки
1151.jpg
Зрозуміло, що число можливих функцій і, відповідно, доступних для господині видів кулінарних шедеврів, безпосередньо залежить від кількості і різноманітності наявних у її розпорядженні насадок. І, якщо для кухні в звичайній міській квартирі цілком достатньо овочерізки, міксера і м’ясорубки, то для кулінарних шедеврів можуть стати в нагоді спеціальні насадки для приготування паштетів або супу-пюре, диск для натирання дерунів, вінички для збивання суфле, крему або мусу, ножі для шинкування або фігурної нарізки овочів, пристосування для виготовлення домашнього морозива або найніжнішого тесту для мигдальних тістечок. Любителі веселих дружніх вечірок гідно оцінять передбачені в ряді комбайнів можливості змішувати коктейлі, збивати повітряні вершки для піна-Колади і колоти лід до потрібної консистенції — від досить великих шматочків до крижаної крихти.

Є комбайни, до складу яких входить також і кавомолка, і міні-млинок для прянощів. Остання допоможе Вам також зробити цукрову пудру, виготовити сухарну крихту, подрібнити мигдаль до консистенції мигдальної муки, а також змолоти будь-які інші інгредієнти, необхідні для обраного кулінарного рецепта. Особливий диск-емульгатор, яким оснащуються деякі моделі, винайдений спеціально для приготування соусів, повітряних мусів або рідкого тіста, наприклад, для млинчиків. Його також можна використовувати для змішування компонентів омлету. Всі, хто вже випробував його в дії, запевняє, що більш ніжних омлетів не їв ніколи раніше. З трохи більш екзотичних доповнень, які зустрічаються в ряді моделей, можна відзначити спеціальну насадку «кеббе». Вона призначена для виготовлення домашніх ковбасок і сосисок, пристосування для любителів домашньої локшини інших макаронних виробів, а також насадку для подрібнення горіхових ядерець, яка допоможе швидко наколоти або розтерти в порошок будь-які горіхи — від м’яких волоських до майже кам’яного середньоазіатського пряного горіха сари-кок.

Матеріали виготовлення
1153.jpg
Важливо також і те, з яких матеріалів виготовлені деталі кухонного комбайна. Що стосується ножів і терок, то тут все однозначно — вони повинні мати хорошу заточку і повинні бути зроблені з нержавіючої сталі. Виняток складають спеціальні насадки для приготування вітамінних соків і пюре з кислих фруктів, вони можуть бути пластмасовими, так як на думку медиків, сталеві ножі руйнують містять в овочах і фруктах вітаміни. Проте, працюючи з пластмасовими подрібнювачами, подбайте про те, щоб завантажені в комбайн продукти були попередньо порізані на дрібні шматочки, інакше навантаження може виявитися непосильним для пластмасових ножів.
1155.jpg
Зверніть особливу увагу і на матеріал чаші. Вони бувають пластмасовими, скляними або виконаними з нержавіючої сталі. Незважаючи на те, що скло здається матеріалом неміцним, найменш привабливими, згідно з відгуками покупців виявляються пластмасові контейнери. Іноді їх важко до кінця відмити від таких харчових барвників, як морквяний або яблучний сік, залишають на них сліди і лісові ягоди, наприклад, чорниця. Найбільш зручним варіантом є чаша з нержавіючої сталі — її легко мити, вона не вбирає запахів, не фарбується і не окислюється. Не дарма професійні моделі обладнуються саме такими пристосуваннями. Багато господинь вважають за краще мати в комбайні чаші, виконані з термостійкого і ударостійкого скла. Крім того, що крізь прозорі стінки добре видно процес змішування або подрібнення, такі чаші після завершення підготовки інгредієнтів можна просто поставити на плиту, в мікрохвильову піч або в духовку, і продовжувати процес приготування, не перекладаючи продукти в спеціальну форму або каструлю. Якщо Вам теж до душі цей варіант, подумайте про можливість купити кілька чаш різного розміру.

Комбайн або окремі пристрої?
1154.jpg
Відповісти на це питання досить просто. Левову частку ціни будь-якого пристрою становить вартість мотора. Купуючи автономні кухонні пристрої, Ви платите окремо за кожний мотор, тоді як в комбайні є один мотор, до якого додані різноманітні насадки. Крім того, на компактній кухні не так-то легко знайти місце для численних окремих приладів. Разом з тим, у складі комбайна Ви використовуєте один і той же мотор для приготування кожної страви, тобто навантаження на нього буде більше, ніж на окремі мотори автономних приладів. Ймовірно, для безперервного використання і великих обсягів готування, має сенс придбати окремі прилади.

На прилавках магазинів електротоварів і на веб-сторінках інтернет-магазинів Вас чекає найширший спектр самих різних варіантів сучасної кухонної техніки. Щорічно виробники пропонують все нові і нові технологічні рішення, модифікації і поліпшення. Вибір дуже широкий, і він стає ще ширше з кожним роком.
Автор: SOKOL

Жми 5!